[HKG16]

2016 Hong Kong Design Awards

spaces, objects, visual, graphic, digital & experience design, design champion, best studio & best start-up, plus over 40 specialist categories

accelerate transformation, celebrate courage, growing demand for design

 

Key Dates

9 June 2016 - Standard Deadline
27 October 2016 - Extended Deadline
1 November 2016 - Judging & Ratings
7 November 2016 - Rating Closes
8 November 2016 - Winners Announced
29 November 2016 - Awards Presentation

 
Photo Credit : Peter Cheung

Silver Winner 

Project Overview

The design inspiration comes from the time of Pop Art Movement, by using wall stickers and bold colours to create a trendy atmosphere for the restaurant.

Nomination Commissioner

-

Nomination Creator

ARTTA Concept Studio

Team

Arthur Tang, Natalie Chan and Louisa Tong

Project Brief

To compromise with the brief we have used bricks to create a void for the 3M stickers to create depth and a 3D effect, making the restaurant eye-catching from the outside. We have also included different graphics of lips, a woman and light boxes to produce a stylish and cool environment. The restaurant has been furnished with modern style chairs and tables.

We have kept the colours to a minimal by using sharp colours of white, black and red. The boldness of the red helps connote the name of the restaurant - Lips. We decided to use neon signage because it stands out from the other shops on the same street as well as it flowing with the pop art theme inside the restaurant.

Project Innovation/Need

The restaurant has an open bar connecting to the indoor dining area, thus being a great advantage for the flow of visitors’ circulation and better operation planning. To show the connection we have used the same colour palette throughout the restaurant to keep it consistent.

Design Challenge

One of the challenges was to work with a narrow dining area that had a high ceiling level, therefore we decided to use mirrors to enhance the space. Another challenge was to try and balance the mood and functionality between the outdoor and indoor area as we wanted the open bar area to be the main connection point.

Sustainability

For this restaurant we have used raw materials and kept the original texture of some of these materials, such as the bricks. We then painted over them using Nippons' odour-less paint.




This award celebrates innovative and creative building interiors, with consideration given to space creation and planning, furnishings, finishes, aesthetic presentation and functionality. Consideration also given to space allocation, traffic flow, building services, lighting, fixtures, flooring, colours, furnishings and surface finishes.  


More Details