[LON16]

2016 London Design Awards

spaces, objects, visual, graphic, digital & experience design, design champion, best studio & best start-up, plus over 40 specialist categories

accelerate transformation, celebrate courage, growing demand for design

 

Key Dates

15 September 2016 - Standard Deadline
16 November 2016 - Extended Deadline
17 November 2016 - Judging & Ratings
23 November 2016 - Rating Closes
24 November 2016 - Winners Announced
23 February - Awards Presentation

Silver Winner 

Project Overview

Wrapped by three tall buildings, the office of the architectural firm is a typical Taiwanese long street building. The designer uses the technique of retreating in order to advance, letting the front and the backyard retreat, and in result the indoor and outdoor buffer space is produced. No matter it is a day of bright sunlight or of rain, you can always take a breath outside in the front like a traditional Japanese eaves gallery.
The front is retreated inward, and the black façade is used to combine the entrances of the office, building, and garage. The space extends horizontally, and the light transparent glass box marks the place of the office.

Nomination Commissioner

SECURE STONE ARCHITECTURAL SPACE PLANNING FIRM

Nomination Creator

SECURE STONE ARCHITECTURAL SPACE PLANNING FIRM

Team

Shi-Zhe Luo

Project Brief

In the office area, cement polishing with concrete casting makes the tone of the wall neutral. Reserved line trenches between desktops of solid wood make the office desks exclusively unique. And the contrast of orange- and- black office chairs, adding the ornament of green and black storage layer boards with white margin lines, show the ingenuity of the designer on furnitures and colour matching.

The main lighting in the office area is industrial mercury lamps. They are deliberately sprayed- black and suspended with thin steel wires. L-type strip light on the cement polishing wall makes the measure body lightsome, fully revealing the design aesthetic feeling of industrial wind.

The Pitanga tree in the back yard is a highlight in space. Through the projection lamp, the shadow of the tree reflects on the concrete wall of building, producing interesting effect of light and shadow. People and the environment naturally start a dialogue through design.

Project Need

Use two-sided and partially see-through shelves and display cabinets to create double moving lines, clients and the staff won’t interfere with each other while coming in and going out. The pipelines of restroom and tea room are hidden beneath the elevated floor. The large desktop in the introduction to the office is the discussion area for subcontractors. The drawers below and the rear black and white cabinets are planned to store samples of building materials.
The discussion area for clients is located next to the area of back yard. Walking through the long corridor, guests are welcome with the low-backed sofa. They can enjoy the outdoor tree view at any time. When the projection screen is laid down, this place is as cozy as a home theater to make clients feel at home and at ease in discussion.

Design Challenge

The main lighting in the office area is industrial mercury lamps. They are deliberately sprayed- black and suspended with thin steel wires. L-type strip light on the cement polishing wall makes the measure body lightsome, fully revealing the design aesthetic feeling of industrial wind.
The Pitanga tree in the back yard is a highlight in space. Through the projection lamp, the shadow of the tree reflects on the concrete wall of building, producing interesting effect of light and shadow. People and the environment naturally start a dialogue through design.

Sustainability

In addition to industrial cement polishing, iron and glass is modern design. The ceiling is driftwood of Taiwan’s native cypress. The left materials of yellow travertines are cut to use on the wall of walkway, the method of stagger and collage reveals the material texture. The bathroom is the collage of stone mosaic. The use of materials fully implement the concept of sustainable use of nature and environmental protection.




Open to all international projects this award celebrates innovative and creative building interiors, with consideration given to space creation and planning, furnishings, finishes, aesthetic presentation and functionality. Consideration also given to space allocation, traffic flow, building services, lighting, fixtures, flooring, colours, furnishings and surface finishes.  


More Details