[LON16]

2016 London Design Awards

spaces, objects, visual, graphic, digital & experience design, design champion, best studio & best start-up, plus over 40 specialist categories

accelerate transformation, celebrate courage, growing demand for design

 

Key Dates

15 September 2016 - Standard Deadline
16 November 2016 - Extended Deadline
17 November 2016 - Judging & Ratings
23 November 2016 - Rating Closes
24 November 2016 - Winners Announced
23 February - Awards Presentation

 
Photo Credit : Images 1,2 and 5: Iwan Baan Image 3 and 4: Luke Hayes

Website

Gold Winner 

Project Overview

For the Serpentine Pavilion 2016, we have attempted to design a structure that embodies multiple aspects that are often perceived as opposites: a structure that is free-form yet rigorous, modular yet sculptural, both transparent and opaque, both box and blob. We decided to work with one of the most basic elements of architecture: the brick wall.

Nomination Commissioner

Serpentine Gallery

Nomination Creator

Bjarke Ingels Group (BIG)

Team

Partners-in-Charge: Bjarke Ingels, Thomas Christoffersen
Project Leader: Maria Sole Bravo
Team: Aaron Powers, Alice Cladet, Claire Thomas, Daniel Sundlin, Jakob Lange, Kai-Uwe Bergmann, Kristian Hindsberg, Kristoffer Negendahl, Lorenz Krisai, Maria Holst, Maxwell Moriyama, Rune Hansen, Tianze Li, Tore Banke, Wells Barber

Project Brief

Rather than clay bricks or stone blocks – the wall is erected from extruded fiberglass frames stacked on top of each other. The wall is pulled apart to form a cavity within it, to house the events of the Pavilion’s programme. The unzipping of the wall turns the line into a surface, transforming the wall into a space.

A complex three-dimensional environment is created that can be explored and experienced in a variety of ways: inside and outside. At the top, the wall appears like a straight line, while the bottom of it forms a sheltered valley at the entrance of the Pavilion and an undulating hillside towards the park. The unzipped wall creates a cave-like canyon lit through the fiberglass frames and the gaps between the shifted boxes as well as through the translucent resin of the fiberglass.

Project Innovation/Need

At the top, the wall appears like a straight line, while the bottom of it forms a sheltered valley at the entrance of the Pavilion and an undulating hillside towards the park. The unzipped wall creates a cave-like canyon lit through the fiberglass frames and the gaps between the shifted boxes as well as through the translucent resin of the fiberglass.

The shifting overlaps as well as the movement and presence of people outside create a lively play of light and shadow on the cave walls within. The materials include wooden floors and extruded Lay Light by Fiberline profiles, providing every surface with a warm glow and linear texture – from the mesh of woven glass fibers to the undulating lines of the grain of the wood. This simple manipulation of the archetypical space-defining garden wall creates a presence in the Park that changes as you move around it and through it. The North-South elevation of the Pavilion is a perfect rectangle. The East-West elevation is an undulating sculptural silhouette.

Design Challenge

Towards the East-West, the Pavilion is completely opaque and material. Towards the North-South, it is entirely transparent and practically immaterial. As a result, presence becomes absence, orthogonal becomes curvilinear, structure becomes gesture and box becomes blob.




This award celebrates innovative and creative design for a temporary building or interior, exhibition, pop up site, installation, fixture or interactive element. Consideration given to materials, finishes, signage and experience.
More Details